Bölgedeki kültürel çeşitlilik, kozmopolit yapı beslenme kültüründe de çeşitlilik oluşturuyor. Kocaeli tarımın yaygın olduğu ve çağdaş yöntemlerin kullanıldığı bir şehir olduğu için sebze üretiminin de yoğun olduğu bir şehirdir. Bu yüzden sebze meyve tüketimi bu bölgede öne çıkıyor. Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı, Kandıra yoğurdu, hindi dolması, İzmit Pişmaniyesi bu yerlerin adıyla özdeşleşen lezzetlerdir.
Kocaeli’ne özgü Tarhana, Umaç , Bulamaç tadabileceğiniz yöresel çorbaların başında gelir.
Umaç Çorbası Un, su, tuz karıştırılarak pişirilir , ardından yağ, tuz, biber eritilir ve kaynayan çorbanın içine atılır.
Pismaniye
Pişmaniye, kendine özgü tarzı, lezzeti ve görüntüsüyle hemen hepimizin bildiği nefis tatlardan biridir. . Yolculuklarda İzmit'ten geçenleri önce Pişmaniye satıcıları karşılıyor. Kutular içinde ak pamuk görünümü veren bu tatlı ilin simgesidir. Tüm yöresel şenliklerin, şölenlerin de şüphesiz ki vazgeçilmez yiyeceklerindendir. Un ve şekerden yapılan tatlının anavatanıysa "Eski Acemistan" olarak biliniyor. Oradaki adı "Peşmek"tir.
Kocaeli'nde Pişmaniyenin bilinen ilk ustasının Kandıralı Hayri Usta olduğu söylenmektedir. Pazara yönelik üretimi de, yapımını Hayri Usta'dan öğrenen Hacı Agop adlı bir Ermeni şekerci başlatmıştır.Bir süre sonra tüm Ermeni şekerciler Pişmaniye yapımına yönelmiş, Cumhuriyet sonrasında mahkeme başkatiplerinden İbrahim Çınar pişmaniyenin İzmit'te tanıtımını sağlamıştır. Hacı Agop'un oğluna Türkçe dersleri vermek için sık sık dükkana gidip gelirken pişmaniye yapımını da öğrenen İbrahim Çınar emekli olunca tümüyle pişmaniyecilik yapmıştır.